PROIECT • Telefonul Ieri si ...Azi



PROIECT INIŢIAT DE COLEGIUL TEHNIC „ TRANSILVANIA ” BRAŞOV

A. INFORMATII GENERALE - ISTORIA TELEFONIEI ÎN ROMÂNIA

Cel mai popular si cel mai utilizat mijloc de comunicare, telefonul a schimbat literalmente lumea. De-a lungul timpului, s-au facut numeroase modificari in structura si proiectarea telefoanelor, iar astazi se gasesc mii de modele si culori care mai de care mai atractive. Chiar dacă telefoanele mobile si tehnologia fara fir sunt mai folosite si mai dorite in zilele noastre, telefonul fix inca mai poate fi gasit in majoritatea caselor. Nu exista nici o dovada clara a originii cuvantului „telefon”, dar se crede ca este derivat din doua cuvinte grecesti, „tele” insemnand „departe” si „phon” „voce”.

Istoria telefonului este veche de 143 de ani, şi are loc de naştere Germania. În 1860, profesorul Philipp Reiss realiza un aparat care transmitea sunete muzicale cu ajutorul electricităţii. El a reuşit chiar să comercializeze telefonul său, însă calitatea aparatului lăsa de dorit, pentru că nu transmitea vorbele. Abia 16 ani mai târziu, în 1876, americanul Graham Bell construia primul aparat cu utilitate practică. Începutul fusese facut. Dupa numai un an, telefonia ajungea în Europa şi în România. Documentele vremii atestă că la sfirşitul lui 1877, la Fabrica de aparate telegrafice şi de semnalizare"Tierich & Leopolder" din Bucuresti" s-au facut primele experienţe cu aparate telefonice. În Moldova, Titu Maiorescu, aflat la Dorohoi, a vorbit la telefon cu staţia Mihăileni. La Iaşi, aparatele Morse de la secţiile de poliţie au fost înlocuite cu aparate telefonice în 1882. Reţeaua telefonică a cunoscut o dezvoltare notabilă în 1887, iar în 1896 s-a introdus telefonia publică.

Numarul de linii telefonice fixe existente în Romania era la finalul anului trecut de 5,04 milioane (crestere anuala de 18%), un maxim istoric, conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

B. DESCRIEREA PROIECTULUI

1. PREZENTARE

Iniţiatorul proiectului „TELEFONUL IERI ŞI......AZI ” , Colegiul Tehnic “Transilvania” Braşov, sprijinit de specialiştii parteneri, va efectua vizite la expoziţia dedicată telefoniei în România unde elevii colegiului vor expune realizările lor pe această temă: prezentări power point , afişe , colaje, pliantul proiectului.

Acest proiect, se doreşte a fi un punct de legătură între toţi factorii implicaţi în procesul educativ al tinerilor, pentru a pune bazele lărgirii culturii lor generale cât şi simțului artistic . Elevii şi profesorii vor afla mai multe despre modul în care a evoluat telefonia în România, dar şi despre beneficiile acesteia de-a lungul timpului.


In cadrul proiectului „TELEFONUL IERI ŞI......AZI ” se va iniţia o campanie de informare, educare şi conştientizare în şcoală, în ceea ce priveşte evoluţia telefoniei cât şi a pericolelor utilizării în mod neadecvat a telefoanelor mobile.

2. DESCRIEREA ACTIVITĂŢILOR

• Promovarea şi implementarea proiectului în Colegiul Tehnic “Transilvania” Braşov,în Școala Generală nr.25 și la Grădinița nr.23 ” Dințișori de lapte” ;
• Vizite la expoziţia de la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov ;
• Realizarea de prezentări Power Point, afişe , colaje și pliante pe tema expoziţiei ;
• Informarea vizitatorilor.
• Raportatea rezultatelor ;
• Monitorizarea şi evaluarea proiectului;

3. GRAFICUL ACTIVITĂŢILOR

Activităţile menţionate în cadrul proiectului se vor desfăşura conform diagramei GANTT întocmite în pagina următoare.

4. ECHIPA DE PROIECT

Echipa de proiect este formată din :
1. Dir. Prof. Ing. Felegean Daniela
2. Prof. Ing. Cotinghiu Camelia
3. Prof. Ing. Pârvu Marcela
4. Prof. Ing. Ichim Silvia
5. Prof. Ing. Nema Maria
6. Prof. Ing. Groza Maria
7. Muzeograf Rozalinda Posea
8. Conservator Dumitrescu Cătălina
9. Dir. Prof. Invăţământ preşcolar Borcan Anişoara
10. Prof. Invăţământ preşcolar Voinescu Aurelia
11. Prof. Invăţământ preşcolar Dumitru Rodica
12. Dir. Prof. Gheorghișor Rodica
13. Prof. Neagu Cecilia
14. Prof. Bartha Marta

5. PARTENERIATE

Proiectul „ TELEFONUL IERI ŞI...AZI ” beneficiază de sprijinul următoarelor societăţi partenere cu care s-au încheiat acorduri de parteneriat.
1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov
2. Muzeul Judetean de Istorie Braşov
3. Şcoala generală nr.25, Braşov
4. Grădiniţa nr.23 cu program prelungit ” Dinţisori de lapte”

ISTORIA TELEFONULUI - POWER POINT PRESENTATION

 
 
   © 2011 • Toate drepturile rezervate • Colegiul Tehnic Transilvania